PLANI PËR ANTIKORRUPSIONIN DHE KLIMËN E BIZNESIT- Shqipëria Fiton

Voto ndryshimin. Voto Nr 9.  Voto Partinë Demokratike. Voto Bashën. 

 

PLANI PËR ANTIKORRUPSIONIN DHE KLIMËN E BIZNESIT

Objektivi ynë është ta fusim Shqipërinë mes 30 vendeve më të mira për raportin “Doing Business”. Ky është objektivi ynë kombëtar.
Qëllimi i planit tonë kundër korrupsionit është për të nxitur dhe përmirësuar klimën e biznesit në Shqipëri, si edhe planin për të luftuar korrupsionin. Të dyja këto janë të lidhura ngushtë me njëra-tjetrën.
Kemi javë që prezantojmë planet e punës që kemi hartuar pas diskutimesh dhe debatesh, me specialistët, ekspertë, grupe të interesit. Janë plane pune, të mirë menduara, të studiuara. Nuk janë premtime boshe. Janë përgatitur deri në detaje dhe janë gati të zbatohen menjëherë pasi të fitojmë zgjedhjet. Një kryeministër që nuk i mban angazhimet e tij para qytetarëve nuk ka të drejtën të kërkojë një mandat tjetër.
Ky është angazhimi im ndaj jush.

Në vijim të shpalosjes së programit tonë “Shqipëria Fiton”, kam kënaqësinë t’ju prezantoj disa nga detajet e planeve tona për të nxitur dhe përmirësuar klimën e biznesit në Shqipëri, si edhe planin për të luftuar korrupsionin. Të dyja këto janë të lidhura ngushtë me njëra-tjetrën.

Problemi me kryeministrin në ikje dhe qeverinë e tij është se ata kanë dështuar në çdo fushë për 8 vite me radhë. Problemi është se kryeministri në ikje dhe qeveria e tij janë të korruptuar, se për 8 vite janë kujdesur vetëm për veten e tyre dhe një grusht miqsh. Kryeministri në ikje dhe ministrat e tij shumëfishuan pasurinë e tyre në vitet e fundit, ndërkohë që ekonomia jonë është shkatërruar, ndërkohë që qytetarët shqiptarë janë varfëruar.
Prandaj, për ta kthyer Shqipërinë në rrugën e zhvillimit dhe suksesit, për një ekonomi të fortë, për një vend ku ia vlen të bësh biznes, më së pari duhet të luftojmë korrupsionin.
Dhe këto janë hapat kryesore:

 • Të largojmë Ramën.
 • Të godasim korrupsionin jo me fushata por në mënyrë sistematike.
 • Ta kthejmë Shqipërinë në një vend zhvillimi dhe suksesi për të gjithë.

Pas 8 viteve dështimi të Ramës, unë jam i vetëdijshëm se kjo nuk do të jetë e lehtë, por ne do ta bëjmë, së bashku!
Shqipëria renditet e 82-ta në botë mes 190 vendesh, sipas raportit Doing Business 2020. Një vend ky mjaft i ulët krahasuar me 4 vende të rajonit, ku Maqedonia e Veriut është e 17-a, Serbia e 44-ta, Mali i Zi i 50-i dhe Kosova e 57-a.
Objektivi ynë është ta fusim Shqipërinë mes 30 vendeve më të mira për raportin “Doing Business”. Ky është objektivi ynë kombëtar. Për ta përmbushur këtë, ne do të ndërmarrim hapat e mëtejshëm:

Sot biznesi shqiptar humb shumë kohë, energji, nerva me kontrolle dhe inspektime. Për më tepër, kontrollet dhe inspektimet nga organet qendrore dhe lokale janë ndër faktorët kryesorë që mbajnë gjallë dhe rëndojnë faturën korrupsionin. Sot bizneset shpenzojnë ditë të vlefshme pune për këto kontrolle dhe inspektime.
Ne do ta ndryshojmë këtë!

 • Ne do të vendosim një moratorium 12 muajsh, pra 1 vit të tërë, gjatë të cilit do të ndalohen gjobat nga organet lokale apo qendrore për bizneset dhe do të reformohet tërësisht sistemi i inspektimit.
 • Ne do ta ulim dhe do ta kufizojmë me ligj edhe numrin e inspektimeve dhe kontrolleve ndaj bizneseve. Gjatë një viti nuk do të bëhen më shumë se 10% inspektime apo kontrolle te bizneseve. Kjo sipas shembullit dhe praktikave më të mira europiane.
 • Ne do të ulim në mënyrë drastike numrin aktual të gjithë licencave dhe lejeve që jepen sot nga shteti. Për këtë, ne do të aprovojmë me ligj një listë gjithëpërfshirëse të lejeve dhe licensave me qëllimin që asnjë ministër, asnjë zyrtar tjetër i pushtetit qendror opo lokal të mos mund të kërkojë apo të shtojë kërkesa të reja për biznesin.

      Unë angazhohem të përgjysmojmë afatet ligjore për çdo leje që kërkon vendimmarrje shtetërore, nga 60 ditë për lejet mjedisore të tipit A në vetëm 30 ditë e kështu me radhë, duke rritur transparencën, efiçiensën dhe përgjegjshmërinë e institucioneve shtetërore ndaj qytetarëve, duke investuar në dixhitalizimin e shërbimeve.
Do të luftojmë për një ekonomi tregu ku nuk sundon monopoli apo oligopoli. Partia Demokratike beson se ekonomia e tregut është sistemi i vetëm që mundëson zbatimin e të drejtave themelore të njeriut dhe një ekonomi shkalle dhe prosperitet në vend.
Ne do të fokusohemi jo vetëm në biznesin e madh, që është një faktor i rëndësishëm i ekonomisë, por edhe tek biznesi i vogël dhe i mesëm që është motori i ekonomisë shqiptare.
Tek ne ka mbi 100 000 familje të vetëpunësuara në këto biznese që sigurojnë të ardhurat për familjet e tyre në këto sipërmarrje.
Ne besojmë tek shtresa e mesme dhe jemi të bindur që ajo është shtylla e zhvillimit ekonomik, por edhe e stabilitetit demokratik të një kombi.

Qeverisja e vogël dhe efektive do të jetë në qendër të vëmendjes sonë. Menaxhues të zotë të taksave të çdo shqiptari për t’i rikthyer atë që meritojnë nga kontributi i tyre në buxhetin e shtetit.
Një Shqipëri që Fiton është ajo ku të gjithë qytetarët janë të barabartë përpara ligjit njësoj siç janë përpara Zotit. Prandaj do të zbatojmë praktika të mirënjohura ndërkombëtare, gjyqësore, për të luftuar jo vetëm pandëshkueshmërinë si dhe mungesën e përgjegjësive personale në dëmet që i janë bërë pasurisë publike.
Për t’i përmbushur këto objektiva, ne duhet së pari të godasim në mënyrë sistematike dhe të luftojmë me sukses korrupsionin. Ndaj, për këtë qëllim do të ndërmarrim këto hapa thelbësorë:

 1.  Transparenca dhe Mirëmenaxhimi.
 • Çdo vendim i qeverise do të jetë transparent, dhe çdo databazë shtetërore do të jetë publike. Duke filluar nga garat publike e deri te regjistri i pronës. Transparenca totale dhe dixhitalizimi do të bëjë të mundur eleminimin e çdo kontakti të panevojshëm me përfaqësues shtetërorë.
 • Unë do të publikoj në 100 ditët e para të punës normën e taksave për 4 vite, për çdo biznes te huaj e vendas, duke ofruar parashikueshmërinë fiskale që gjithë këto vite është shkelur me këmbë dhe ka larguar qindra investitorë dhe mijëra vende pune.
 • Do të eliminoj çdo diskrecion dhe interpretim ligjesh nga zyrtaret e ministrat duke mbledhur legjislacionin fiskal në një Kod Tatimor të vetëm.
 • Do të eliminoj çdo përjashtim nga ligjet, që sot janë bërë rregull dhe e ka çuar korrupsionin në Shqipëri në nivelin e kapjes së shtetit.
 • Unë angazhohem të ngre Bordin e Transparencës Fiskale, një institucion i pavarur nga qeveria, me emërim nga Parlamenti, që do të monitorojë zbatimin e të gjitha politikave fiskale dhe kontrollin e shpenzimeve publike që sot kanë dalë jashtë kontrollit.

  2. Beteja për një treg të lirë.

 • Angazhohem të krijoj mjedisin më favorizues për mbështetjen e biznesin duke eleminuar koston e korrupsionit dhe duke krijuar një sistem të thjeshtë taksash me një nivel. Kjo do të jetë baza për një sistem të drejtë, të thjeshtë, ku në qendër është individi dhe familja, ndërsa shteti ka një rol dytësor.
 • Asnjë kontroll tatimor për biznesin e vogël që demonstron pullën fiskale dhe asnjë zyrtar shteti ne dyer te bizneseve.
 • Nuk do te lejoj asnjë operator offshore në tendera, gara dhe koncesione, duke nisur një betejë për të luftuar jo thjesht korrupsionin përmes këtyre praktikave, por edhe luftën ndaj monopolit dhe kontratave abuzive që janë dhënë përmes këtyre skemave.
 • Me një institucion të besueshëm ndërkombëtar do të kalohet në lupë çdo koncesion dhe PPP e dhënë, duke përfshirë në një hetim të imtësishëm çdo kontratë të dhënë këto vite.
 • Nuk do të ketë asnjë gare publike me 1 operator me qëllim që të rrisim konkurencën ne treg.
 • Asnjë kontratë të re publike për ato kompani që nuk kanë përfunduar 70% të punës në kontratat ekzistuese, me qëllim që të zgjerojmë numrin e kompanive dhe të rrisim konkurencën.

3. Sistem anti-korrupsioni si vullnet politik

 • Angazhohem në ngritjen e menjëhershme të Agjencisë Kundër Korrupsionit, e cila do të koordinojë përpjekjet tona për të luftuar korrupsionin në çdo qelizë, duke përgatitur dhe dosjet korruptive që do të dorëzohen përpara drejtësisë për ato subjekte që janë identifikuar në akte korruptive.
 • Zbatimi i Ligjit Antimafia dhe parimeve të tij edhe për aferat korruptive, duke zbatuar të njëjtat parime edhe për asetet që janë vendosur nga praktika korruptive.
 • Vendosjen e detyrueshme të kontrollit për çdo kontrate publike koncesionare edhe nga Zyra e Auditit të Brendshëm, përveç kontrollit që ushtron institucioni i Kontrollit të Lartë të Shtetit.
  Këto masa kërkojnë vullnet të hekurt, këto masa kërkojnë vullnet politik dhe unë e kam vendosur luftën ndaj korrupsionit në krye të axhendës sime. Angazhohem për të ngritur një sistem që vendos ne qendër individin dhe familjen, qe ngre pagat dhe rrit pensionet, një sistem që motivon të drejtën, një sistem ku unë si Kryeminsitër nuk do të kem pushtet të pakufizuar, por do të ketë institucione dhe mekanizma që kontrollojnë dhe monitorojnë!

  Për të gjithë ata që pyesin “Ku do të gjenden paratë?”, paratë do të gjenden në buxhetin e shtetit. Përmes këtyre masava çdo vit shqiptarëve do t’u kursehen kosto të tilla si ajo prej 7,2 miliard euro e korrupsionit në këto 8 vite. Do të eleminojmë çdo barrierë për bizneset, do të krijojmë një treg me konkurencë të lirë, ku nuk ndërhyn shteti, ku barra e shtetit është e papërfillshme, ku parlamenti nuk do të miratojë më ligje speciale për miq special të kryeministrit.

  Unë e di që ne mund ta zbatojmë këtë plan, ashtu siç mund të zbatojmë të gjitha planet që kam prezantuar deri tani. E kemi vetë në dorë dhe unë besoj tek fuqia jonë e përbashkët. Besoj se, së bashku, mund të fitojmë dhe do të fitojmë për të mirën e vendit tonë.Më 25 prill Rama do të humbë dhe do të fitojë Shqipëria. Ne do të fillojmë menjëherë punën për të sjellë ndryshim e shpresë për të gjithë shqiptarët.

Partia Demokratike e Shqipërisë. Të gjithë të drejtat e rezervuara.

to top